תמיד עניין אתכם מה התהליך של פתיחת עסק? לנו יש את כל התשובות

יש לכם חברים שמנהלים עסק מורשה ומהצד זה נראה כמו אתגר לא קטן? מוזמנים להבין שאומנם יש להתנהל בהתאם לכמה חוקים ונהלים, אך אם רק עובדים בצורה מסודרת, המשימה אינה מורכבת כפי שהיא עשויה להיראות מהצד. חדשים בתחום? לרשותכם הסבר מקיף. מוזמנים ללמוד מי נחשב כעוסק מורשה, כיצד פותחים תיק כעוסק מורשה ואף מה צריך לעשות בשוטף כדי שבסוף השנה לא יתעוררו בעיות מול רשויות המיסים. מתחילים!

פותחים תיק ב3 מוסדות מקבילים

ראשית נבהיר שיש תחומים שמחייבים לפתוח תיק כעוסק מורשה, גם אם מרוויחים מתחת ל-100,491 ש"ח מדי שנה (הסכום מתעדכן מדי תקופה). כך למשל נכון הדבר כאשר מדובר ברופאים, ברואי חשבון, בפסיכולוגים, באדריכלים וכדומה. אם מבינים שעומדים להיות עוסק מורשה, נדרשים בפתיחת עסק בחוק לבקר אצל שלושת רשויות המס בסדר זה: אצל מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי.

היערכו עם המסמכים הבאים

על מנת לייעל את הפגישה, יש להגיע מצוידים בשלל מסמכים. באופן כללי עבור שלושת המוקדים יש להגיע מצוידים בתעודת זהות, אישור ניהול חשבון בנק (או בצ'ק מבוטל על שם העסק), בחוזה שכירות שמשרת את העסק ובמסמכים שמעידים עם קיום העסק (בהנחה ויש). כמו כן , עבור מע"מ יש לצרף טופס 821, עבור פתיחת תיק במס הכנסה יש לצרף טופס 5329, ועבור פתיחת תיק בביטוח לאומי יש לצרף טופס 6101.

מספר דגשים חשובים

לאחר שמשלימים את סך התהליכים הבירוקרטים, מקבלים תעודת עוסק מורשה זמנית, ורק לאחר מספר שבועות מגיעה דרך דואר ישראל תעודה קבועה. עוד ראוי לציין שנכון לשנת 2017 והלאה בעל עסק עצמאי מחויב להפריש פנסיה, ואף טוב לדעת שאין צורך לפתוח חשבון בנק ייעודי, אלא ניתן להתנהל מול החשבון הקיים. כמו כן, על ההתחלה מוטב לחבור אל רואה חשבון (או אל יועץ מס), כאשר ראוי לוודא שהוא יודע לייצג עסקים בעלי סדר גודל כשלכם.

אודות ההתנהלות השוטפת של עוסק מורשה

עוסק מורשה נדרש להתנהל באופן מעט יותר מחמיר מאשר עוסק פטור. בין היתר זה כולל גביית מע"מ מסך הלקוחות (לצד הקפדה לשמור את המע"מ בצד מבלי להחשיבו כחלק מהרווחים), להוציא חשבונית מס עבור כל עסקה, לנהל באופן מסודר פנקסי חשבונות, לדווח באופן דו/חד חודשי למע"מ, לשלם מקדמות למס הכנסה, להגיש הצהרת הון וכמובן שגם דו"ח שנתי. אומנם מדובר בלא מעט משימות, אך טוב לדעת שקיימים כלי עזר משמעותיים.

תמיד עניין אתכם מה התהליך של פתיחת עסק? לנו יש את כל התשובות

כלי עזר

ציינו שניתן להקל באופן משמעותי את ההתנהלות השוטפת של עוסק מורשה ופה נעצור להסביר. הכלי הראשון הוא רואה חשבון. רואה חשבון מסייע לוודא שמתנהלים כראוי מול הרשויות, שנמנעים מתשלומי מיסים מיותרים ובאופן כללי רואה חשבון מסייע להגיש מסמכים ולהטיב את סך ההתנהלות הכלכלית. במקביל, מוטב להיעזר במגוון כלי עזר טכנולוגים, כאלו שמסייעים לבצע מעקב, למנוע אי סדר, לשדר מקצועיות ואף לקצר מגוון פעולות חשובות. כך למשל ניתן להיעזר במערכת סליקת כרטיסי אשראי, במערכת ניהול פרויקטים, במערכת CRM וכמובן שגם מוטב להכיר את הפונקציה של הפקת מסמכים (כגון חשבונית מס ותעודת משלוח).

עוסק מורשה? טוב לדעת!

יש לא מעט הנחות מוטעות לגבי עוסק מורשה, ועל כן ראוי לדעת שבהחלט ניתן להיות שכיר ובו זמנית עוסק מורשה, אך במצב שכזה נדרשים לתאם בין התיקים (כדי להימנע מתשלומים מיותרים). כמו כן, אין לדבר על עוסק מורשה מבלי לציין את היתרון הגדול ביותר – ניהול הוצאות מוכרות. הכוונה היא שניתן למזער באופן משמעותי את גובה ההכנסות החייבות, כלומר למזער תשלומי מיסים, עובדה נוספת שמבהירה עד כמה ליווי מקצועי של רואה חשבון נמצא כהכרחי. בהצלחה!

נגישות