יש לכם נכס על שמכם, או עומדים לרכוש נכס? יש לא מעט בירוקרטיה שיש לבצע לפני ולאחר המכירה, וכאן נעצור לדבר על אחד מהנושאים היותר חשובים – הערת אזהרה. מדובר בהערה שמהווה כלי משפטי, אם בעת רכישת נכס ואם בעת נטילת משכנתא. הערת אזהרה נרשמת בטאבו (בלשכת רישום המקרקעין) והיא נוגעת להתחייבות (בכתב) של בעל הזכויות לערוך עסקה, או לחלופין להימנע מקיום עסקה. אי לכך לעיתים נדרשים לבטל הערת אזהרה בטאבו, ולעתים נדרשים לרשום הערת אזהרה. מה זה אומר, למה ייתכן שגם אתם צרכים לעשות את זה, איך מסמנים וי על המשימה ולמה הכרחי לפנות לעורך דין ובמקביל להימנע מפעילות עצמית? כל התשובות מחכות לכם כאן!
הערת אזהרה – עבור מי רלוונטית?
תפקידה של הערת אזהרה היא להרתיע. כך למשל אם מישהו שוקל לרכוש נכס, עליו לבחון בטאבו מה ציין בעל הנכס. האם הוא מתיר לבצע עסקה, או לחלופין מבקש להימנע מכך. באופן שכזה ניתן לוודא שלא מבצעים עסקה עם צד ג' בניגוד לאינטרסים. המשמעות היא שאם יש לכם קרקע ומבקשים לוודא שהיא לא תעבור ידיים ללא אישור, הערת אזהרה מעניקה שקט נפשי לצד סטטוס חוקי. במקביל, הערת אזהרה גם חשובה עבור הצד שרוכש את הנכס. היא מסייעת לוודא שהנכס אינו מעוקל או לא חלק מפשיטת רגל. אי לכך טוב לדעת שניתן לבצע את התהליך לצד עורך דין שבקיא בתחום, ואף באופן מקוון, וזאת באמצעות פנייה לאתר ליגל איט.
חשיבות סיוע מקצועי
מבקשים דוגמה נוספת? אם עומדים לרכוש קרקע, חשוב לערוך הערת אזהרה, כך שאותו נכס לא יימכר לרוכש נוסף. על מנת להסדיר זאת כראוי חשוב להיעזר בעורך דין שמתמחה במקרקעין. עו"ד בתחום יבטיח רישום אזהרה בטאבו באופן מקצועי, ואף ינחה מה מוטב לעשות כדי לתמוך במהלך (עשוי להמליץ להפקיד תשלום ראשוני בידי עו"ד נאמן מטעם שני הצדדים). מעבר לכך, מעורבות של עו"ד מסייעת לנסח את הדברים באופן שלא מותיר פרשנות משנית, מבטיחה שרק לרוכש שמורה הסמכות לבטל את ההערה, מכסה מגוון היבטים משלימים (תוך שמירה על אינטרסים אישיים), מגדירה באופן מדויק מהן הזכויות של כל צד, מתייחסת כראוי לנסיבות שמובילות לרישום הנכס, מוודאת שההערה מנוסחת כראוי, דואגת לצירוף סך המסמכים הנחוצים (ולטיפול בהם) וכדומה.
ניתן לבד אך לא מומלץ
חשוב להבהיר שניתן לבצע רישום הערת אזהרה באופן עצמאי. עם זאת, אין זה כלל כדאי. כאמור מספיק שתטעו בניסוח כדי שתגלו מאוחר מדי שהובלתם את עצמכם לבעיה משמעותית. עוד ראוי לציין שהערת אזהרה אינה מסוג הפעולות שניתן לבצע באמצעות שכפול של הערה אחרת, וזאת כיוון שכל סיטואציה מורכבת מצדדים ומנסיבות שונות.
לסיכום
לסיכום נציין שמטרת ההערה היא ליידע, או יותר נכון להזהיר אנשים מפני התחייבות לא מוכרת מטעם בעל המקרקעין, ובמקביל כדי להבטיח שלא יעשה שום שימוש שאינו רצוי בקרקע שעומדת לרשותכם. אי לכך, כיוון שמדובר בעסקה בעלת משמעות כספית כה אדירה, מתחדד עד כמה אין מקום למשחקים – עד כמה הכרחי שעו"ד ינהל את הדברים. אז נכון שמדובר בעוד הוצאה, אך אם עוצרים לבחון את התמונה השלמה, ניתן להבין שמדובר בהוצאה שעשויה לחסוך כסף רב. עשויה למנוע התנהלות משפטית ממושכת, מונעת אינסוף בירורים ואף מדובר בהוצאה שמונעת לאבד את הנכס, ופה כמובן מדובר בהוצאות אדירות. מה מעבר? אין להתעלם מהעובדה שניסוח מקצועי של הערת אזהרה מעניק שקט נפשי. לשיקולכם!