תסמונת אורט היא הפרעה נוירולוגית, והיא לא מדבקת. לאנשים עם תסמונת טורט יש הפרשת יתר של הורמונים מסוימים במוח אשר גורמים לטיקים – קולות או תנועות רציפים שיוצאים ללא כל שליטה. בדרך כלל הטיקים מגיעים בשתי צורות, טיקים מוטוריים כמו למשל הרמה של הכתפיים וטיקים ווקאליים. מה חשוב לדעת אודות התסמונת הזו? להלן כל מה שאתם צריכים לדעת, וחששתם לשאול.
תסמונת טורט – הפרעה נוריגלוגית שכיחה
למרות השם המפחיד של התסמונת, צריך להבין כי תסמונת פורט וטיקים בכלל הוא דבר נפוץ. טיקים נפוצים אצל עד ל-20% מכלל הילדים בשלב מסוים בחיים, כאשר תסמונת טורט מתחילה בילדים החל מגיל 5-6 והיא מאופיינת בתנועות לא רצוניות שחוזרות ונשנות בקצב לא קבוע, והן משתנות מתקופה לתקופה בצורה שלהן. התסמונת הזו קרויה על שמו של ז'ורז ז'יל דה לה טורה, נוירלוג צרפתי שאבחן לראשונה את התסמונת בשנת 1885. בשביל להגדיר את התסמונת כתסמונת טורט צריך טיק קולי כמו למשל המהמום או ציוץ שיכול להתרחש במקביל לטיק או באופן נפרד. החדשות הטובות הן שעד העשור השני נרשם שיפור משמעותי אצל חלק גדול מהילדים. באתר של פורטל טיפולים ישראל תוכלו לקבל מידע מורחב אודות התסמונת הזו, כל זאת מתוך מטרה לקבל מידע מהימן אודות התסמינים ודרכי האבחון.
האבחון של התסמונת הזו מתבצע באמצעות בדיקה של מספר קריטריונים המתייחסים להופעה של טיקים, כאשר תדירות הטיקים צריכה להיות קבועה ורציפה למשך שנה. למרות הקדמה הרפואית, אין דרך לבחון את התסמונת הזו באמצעות צילומים או בדיקות מעבדה, ועל כן האבחון עצמו מתבצע על סמך של הופעת התסמינים לצד תשאול של הילד וההורים.
מהם הגורמים לתסמונת טורט?
אין מחולל יחיד להתפתחות של תסמונת טורט, אולם בין הגורמים שנבדקו ונמצאו כבעלי קשר להתפתחות של תסמונת זו ניתן למנות בין היתר גורמים גנטיים וגורמים סביבתיים. במידה ויש תסמונת דומה של טיקים במשפחה, הסיכוי להיווצרות של התסמונת הזו עולה. בנוסף, צריך להבין כי טורט היא לא תסמונת זהה אצל כל מי שמאובחן עם התסמונת, ויש דרגות חומרה משתנות. מתי המצב מתחיל להחמיר? כאשר מדובר בטיקים אינטנסיביים שמושכים תשומת לב מהסביבה לצד הפרעות נלוות המשפיעות על איכות החיים, בייחוד בגילאים בוגרים יותר. למרות המחקר המקיף בתחום הזה, אין עדיין תרופה שיכולה להעלים את הטיקים או להפחית אותם, אולם ניתן לסייע לילדים אשר מאובחנים עם התסמונת במספר דרכים, החל משינוי תזונתי המגיע לידי ביטוי באמצעות צריכה מוגברת של אומגה 3 וכן הימנעות מקפאין, לצד טיפול רגשי.
טיפול רגשי – מדוע הוא חיוני להתמודדות עם טורט?
חלק מהשפעות של התסמונת על חייהם של ילדים כוללים מבטים רבים מהסביבה בעקבות הופעה של טיקים, כאשר במקרים קיצוניים ילדים עלולים לקלל באופן לא רצוני. על אף כי מדובר בתופעה נדירה למדי, חשוב לספק לילד מערכת תמיכה חזקה המגיעה לידי ביטוי באמצעות טיפול רגשי כמו למשל טיפול CBT. מדובר בטיפול המותאם באופן מדויק לצרכים של הילד והוא מבוסס על שינוי של דפוסי החשיבה וההתנהגות שאינם מקדמים, לטובת יצירה של שיפור בהיבט הרגשי שיגיע לידי ביטוי גם ביכולת של הילד לקבל כלים בהם הוא יכול להיעזר, מתוך מטרה להתייחס לאתגרים המזוהים עם התסמונת הזו, בסדרה קצרה של מפגשים – בין 8-12 בלבד, כל זאת בליווי מקצועי מצד מטפל מוסמך. נוסף לכך, אפשר לשקול גם מתן של טיפול תרופתי, אולם החלטה על כך צריכה להתבצע רק בליווי של רופא.
לסיכום
תסמונת טורט היא תסמונת יחסית נדירה אבל בעלת השלכות משמעותיות על שגרת החיים, בייחוד על רקע של הופעת טיקים כמו גם תנועות וקולות לא רצוניים. אבחון מוקדם כמו גם בנייה של תוכנית טיפול יכולים לסייע מאוד לילדים שאובחנו, מתוך מטרה להוביל בסופו של דבר לאיכות חיים משופרת, וזאת למרות הופעת התסמונת.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.