איך להתגרש בלי לפגוע בילדים? מדריך להורים

גירושין הם תהליך מורכב ומאתגר עבור כל המעורבים, אך עבור ילדים זה קשה פי כמה. בתור הורים התפקיד שלנו הוא לדאוג לרווחתם הנפשית והפיזית של ילדינו לאורך כל התהליך, אבל איך אפשר להתגרש בלי לפגוע בילדים? במאמר זה נסביר בדיוק את זה. נסקור את ההשפעות האפשריות של גירושין על ילדים בגילים שונים, נציג עקרונות חשובים להתנהלות שלכם ההורים ונדגיש דרכים לתמיכה רגשית בילדים, שיעזרו לכם לשמור על טובתם גם לאחר הפרידה.

השפעות הגירושין על ילדים בגילים שונים

ילדים בגיל הרך

ילדים צעירים מאוד, בגיל 3-4, יתקשו להבין את משמעות הגירושין ולהפנים שההורים כבר לא יחיו יחד יותר. הם עלולים לחוש בלבול, חרדה ולהציג התנהגויות רגרסיביות כמו ירידה ברמת העצמאות, קשיי שינה או חזרה להרטבה. חשוב להקפיד על שגרת יום יציבה ככל האפשר ולתת להם תשומת לב רבה ומרגיעה.

ילדים בגיל בית ספר

בני 6-12 מסוגלים כבר להבין טוב יותר את פירוק התא המשפחתי, אך לא תמיד מצליחים לעבד זאת רגשית. הם עשויים לתהות בקול מי אשם בגירושין, להאשים את עצמם או לקוות לאיחוד מחדש. לפעמים תופיע ירידה בתפקוד הלימודי והחברתי. מומלץ לשתף את הצוות החינוכי, לעודד שיחות פתוחות על הנושא ולהדגיש שאהבת ההורים אינה תלויה במגורים המשותפים או בזוגיות.

מתבגרים

בגיל ההתבגרות עלולה להתעורר תחושת זעם וכעס כלפי ההורים על שבחרו להתגרש. חוסר היציבות עלול לעודד את המתבגרים להסתבך בהתנהגויות מסוכנות או לנסות להתרחק מהבית. שיחות עם המתבגרים והדגשת אחריותם האישית על מעשיהם, במקביל להצעת תמיכה רגשית, הן המפתח לחיזוק הקשר והיציבות המשפחתית.

איך להתגרש בלי לפגוע בילדים?

כדי לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בילדים, על ההורים לשאוף לאמץ גישה של שיתוף פעולה ושל הידברות. גם אם הזוגיות הסתיימה, ההורות נמשכת לנצח. הינה כמה עקרונות מנחים שכדאי לעקוב אחריהם:

שיתוף פעולה בין ההורים

נסו לנהל את הגירושין בהסכמה ובכבוד הדדי. הימנעו ממלחמות חזיתיות והפגינו אחדות בענייני הילדים. קבלו החלטות במשותף לטובתם, תוך גמישות וויתורים. פנו לבעל מקצוע כמו עורך דין גירושין או מגשר כדי ליישב מחלוקות בצורה עניינית.

תקשורת בונה עם הילדים

ספרו לילדים על הגירושין בצורה מותאמת לגילם, בשיתוף של שני ההורים. הסבירו מה צפוי בעתיד הקרוב, והדגישו שזו לא אשמתם. צרו אווירה פתוחה לשיחה, הקשיבו לחששות שלהם ואפשרו להם לבטא רגשות.

יצירת סביבה בטוחה ויציבה

הקפידו על המשך השגרה הקיימת ועל כללי התנהגות ברורים. ככל שהסביבה תהיה מוכרת ועקבית, כך ירגישו הילדים ביטחון. העניקו להם יציבות רגשית ופיזית בשני הבתים, ושמרו בסוד מהילדים מידע כואב ומיותר על הגירושין ועל ההורה השני.

 

איך להתגרש בלי לפגוע בילדים

 

תמיכה רגשית בילדים במהלך הגירושין

עידוד הבעת רגשות

ילדים זקוקים לאישור שמותר להם להרגיש כעס, עצב, בלבול או אשמה. הדגישו שכל הרגשות לגיטימיים ושאתם מקבלים אותם באהבה. עודדו אותם לשתף בחוויות, אפשרו להם לשאול שאלות וענו בכנות.

התמודדות עם רגרסיה או עם בעיות התנהגות

שינויים בהתנהגות הם תגובה טבעית של ילדים למצבי לחץ. גלו סבלנות וקבלו אותם, והקפידו להציב גבולות עדינים במידת הצורך. תנו יותר תשומת לב חיובית, חזקו התנהגויות רצויות והימנעו מענישה. אם יש צורך, פנו לעזרה מקצועית שתכוון אתכם.

חשיבות הטיפול המקצועי

ייעוץ פסיכולוגי יכול מאוד לסייע לילדים (וגם להורים) להתמודד עם משבר הגירושין. איש מקצוע ייתן לילד מקום בטוח לבטא את עצמו ויעניק לכם כלים פרקטיים לניהול המצב. אל תהססו לפנות לעזרה בשלבים מוקדמים כדי למנוע הידרדרות.

דגשים לשמירה על טובת הילדים לאחר הגירושין

הסדרי ראייה והסדרי משמורת

גבשו הסדרים המתחשבים בצורכי הילדים ומאפשרים להם לשמור על היחסים עם שני ההורים. הקפידו לעמוד בהסדרים שנקבעו ולא לבטל ביקורים ללא סיבה מוצדקת, וזכרו שטובת הילדים קודמת לנוחות או לרצונות ההורים.

מניעת מאבקים משפטיים ממושכים

ככל שההליך המשפטי מתמשך, כך עולה הנזק הנפשי לילדים. נסו להגיע לגבש הסכם גירושין בהקדם, אם צריך בעזרת גישור או בוררות. היעזרו בעצות מקצועיות של עורך דין גירושין מנוסה, שיידע לייצג אתכם בצורה הוגנת אך לא מתלהמת מדי.

המשך מעורבות שני ההורים בחיי הילדים

גם לאחר הגירושין, הקפידו ששני ההורים יהיו שותפים בחיי הילדים. עדכנו זה את זה בענייני בריאות, לימודים וחברה, והגיעו ביחד לאירועים חשובים. שמרו על תקשורת מכבדת ועניינית ביניכם, והרחיקו את הילדים מחילוקי דעות ומוויכוחים.

לסיכום

גירושין הם מצב מורכב ומאתגר עבור ילדים בכל הגילים. יחד עם זאת, בשאלה איך להתגרש בלי לפגוע בילדים צריך שיתוף פעולה של שני ההורים, רגישות לצורכי הילדים ונכונות לקבל סיוע מקצועי – כך ניתן לצמצם משמעותית את הפגיעה בהם. זכרו שההורות המשותפת נמשכת גם אחרי סיום הנישואין, ושאתם שניכם הדמויות החשובות ביותר עבור ילדיכם. בהתנהלות נכונה תצליחו לשמור על התא המשפחתי, גם אם בצורתו החדשה.

נגישות