לא שוכחים לברך על האוכל שלנו: מהי ברכת המזון ומהו ההבדל בין הנוסחים השונים?

אין ספק שיש המון מנהגים ביהדות, אך אחד המנהגים היפים ביותר הוא ברכת המזון, שעליה נדבר במאמר זה. מה זה ברכת המזון ומהו ההבדל בין הנוסחים השונים? כל התשובות לפניכם.

מה היא ברכת המזון?

ברכת המזון היא אחת ממצוות התורה, אותן למדו הקדושים מכתבי התורה. בברכות אלו אנו מודים לה' על כך שהאכיל אותנו ופרנסנו, מודים על ארץ ישראל ומתפללים שיבנה מחדש את בית המקדש בירושלים. מקומה של ברכת המזון בא לידי ביטוי בכך שהיא מהווה תזכורת לכך שהמזון שלנו הוא לא רק גשמי אלא גם רוחני ואנחנו צריכים להודות עליו. באתר משיב כהלכה תוכלו למצוא ברכה זו.

הסיבה שאנו מברכים לפני שאנו אוכלים היא כי אנו מכירים בכך שהעולם וכל דבריו נבראו על ידי ה' ולמעשה שייכים לה' וראוי שנבקש רשות לפני שנשתמש בעולם להנאתנו. בברכה, ה' מאפשר לנו ליהנות מהעולם, כביכול.

מה צריך לעשות לפי ההלכה?

חובת ברכת המזון היא לאחר אכילת סעודה הכוללת לחם. ניתן לברך עד 72 דקות לאחר סיום הארוחה, ומומלץ לומר זאת מיד עם סיום הארוחה, כדי לא לפספס ולשכוח. כולם מצווים לברך על המזון, אפילו הנשים, שצריך היה לומר לבד מהכתב. מי שאינו יכול לקרוא את הכתב יכול לשמוע אדם אחר שמברך ולכוון את ברכת המזון החובה בשמיעה, אך עליו להקשיב ולכוון כל מילה.

המיוחד בברכת המזון בא לידי ביטוי בכך שכולם מסובים סביב השולחן ושומעים את האדם המברך ומזדהים עם הברכה שלו. הברה הזו למעשה מביעה תודה על האוכל שאנחנו אכלנו, על האוכל שהילדים שלנו אוכלים ומביאה לידי ביטוי את הכמיהה שלנו לכך שתמיד יהיה לנו מה לאכול ושלעולם לא נחוש את תחושת הרעב. לצערנו, לא מעט אנשים בקרב אחינו היהודים חווים לאחרונה תחושת רעב כתוצאה מיוקר המחייה ובברכה הזו אולי גם אנחנו נזכור שהאוכל הוא לא דבר המובן מאליו.

 

 

מה ההבדל בין הנוסחים השונים של הברכה?

עיקר הברכות, שהן ארבע הברכות, מופיעות בנוסחים שונים של ברכות המזון. בנוסף לברכות אלו, ישנם כתבי קודש נוספים, שכל עדה נהגה לבטא בדרכים מעט שונות, לפי המסורות שקיבלו מהוריהם. בנוסף להבדלים בנוסח הברכה בין מהגרים יהודים ממדינות אפריקה ומדינות ערב לבין מהגרים יהודים מארצות הברית ואירופה, ניתן למצוא גם הבדלים בנוסח בין העדות. למשל, ליהודי תימן יש גרסה של ברכת המזון השונה משאר כתות המזרח ונקראת נוסח בלדי. יהודים המתחברים לתנועת חב"ד קוראים לא פעם גם נוסח אחר של ברכת המזון, בנוסח זה הם קוראים את תוספותיהם לברכת המזון הספרדי ולנוסח האשכנזי של ברכת המזון.

בכל אופן, לא משנה איזה נוסח אתם קוראים, כוונת התפילה היא אותה כוונה ואם אתם אומרים אותה עם כוונה אמיתית, אין לנו ספק שהיא תתקבל בברכה מצד הקדוש ברוך הוא. ברכת המזון היא ברכה מאד מיוחדת וגם אם היא נשמעת לכם ארוכה מידי, אין לנו ספק שאחרי שתברכו אותה לא תרגישו אותו הדבר. בסופו של דבר האוכל שלנו הוא גם הברכה שלנו ולכן אנחנו מצווים לברך גם אנחנו עליו.

לסיכום,

אין ספק שברכת המזון היא ברכה מיוחדת מאד שמזקקת את הערכים שלנו ואת העובדה שאנחנו מעריכים את מה שהקדוש ברוך הוא נתן לנו. שום דבר ביהדות אינו מובן מאליו וכשאנחנו מברכים על המזון אנחנו מודים למעשה על כל מה שאנחנו מקבלים בעולם.

נגישות