אם חתמתם על חוזה והוא הופר מסיבות כאלו ואחרות, יכול להיות שאתם זכאים לקבלת פיצויי קיום. מהם הפיצויים האלו ומהו ההבדל בינם לפיצויי הסתמכות? אנחנו בחברת פרקליטון רוצים לעשות לכם סדר בעניינים, ולעזור לכם לקבל את מה שמגיע לכם מפגיעה שנוצרה בעקבות הפרת חוזה ביניכם לצד השני.
מהם פיצויי קיום ומהו ההבדל בינם לפיצויי הסתמכות?
פיצויי קיום הם סוג של פיצויים הניתנים לצד בחוזה במקרה של הפרת החוזה. מטרתם העיקרית של פיצויי קיום היא לתת לצד הנפגע בחוזה את מה שהיה אמור לקבל אילו החוזה היה מתקיים במלואו. פיצויים אלו יכולים לכלול, למשל, את הרווחים שהצד היה אמור להפיק מהחוזה. לעומת זאת, פיצויי הסתמכות נועדו בעיקר להשיב את המצב לקדמותו ולכסות את ההוצאות וההשקעות שנעשו על ידי הצד הנפגע בציפייה לקיום החוזה, כגון השקעות בציוד או בתשתיות הדרושות לביצוע החוזה, בלי הבאה בחשבון של הרווחים העתידיים שהיו אמורים להתקבל.
חשוב לציין שבמקרים רבים צד נפגע יכול לתבוע פיצויי קיום וגם פיצויי הסתמכות, אבל עליו להיזהר מכפל פיצוי ולהוכיח בנפרד את הנזקים בכל אחד מסוגי הפיצויים. אנחנו בחברת פרקליטון מציעים ייעוץ מקצועי שיכול לסייע רבות בהגשת תביעה מהסוג הזה ובהשגת הפיצוי המרבי האפשרי.
פרקליטון: "יש שלושה תנאים לקבלת פיצויי קיום שאתם חייבים להכיר"
כדי שתוכלו להיות זכאים לקבלת פיצויי קיום צריכים להתקיים שלושה תנאים:
- הפרת חוזה לאחר חתימתו – התנאי הראשון והבסיסי ביותר לקבלת פיצויי קיום הוא הפרה של חוזה קיים ותקף. כלומר, החוזה צריך כבר להכיל את החתימות של הצדדים ולהיות בתוקף, ופיצויי קיום יינתנו רק אם בוצעה הפרה של אחד או יותר מסעיפי החוזה על ידי אחד הצדדים לאחר חתימתו. בלי חוזה מחייב אי אפשר לתבוע פיצויים על הפרתו
- הוכחת נזק בעקבות ההפרה – בנוסף להפרת החוזה עצמה, כדי לזכות בפיצויי קיום יש להראות כי בעקבות ההפרה נגרם נזק לצד התובע. הנזק יכול להיות מוחשי, כמו אובדן רווחים עתידיים שהיו אמורים להתקבל מקיום החוזה, או לחלופין עשוי להיות מופשט יותר, למשל פגיעה במוניטין העסקי. בכל מקרה, על התובע מוטלת המשימה להוכיח שהנזק קיים ולהציג את ההיקף שלו
- הפרת חובת הקטנת הנזק על ידי הנפגע – גם כאשר התקיימו התנאים הבסיסיים לפסיקת פיצויי קיום, עדיין על הצד הנפגע מוטלת החובה לנקוט צעדים סבירים כדי להקטין את הנזק שנגרם לו. למשל, אם חברה הזמינה ציוד מסוים מספק שהפר את ההסכם, עליה לנסות ולהשיג ציוד חלופי במקום, אם הדבר אפשרי. הימנעות מניסיון להקטין את הנזק עלולה להוביל להפחתת סכום הפיצויים שתקבלו
תביעת פיצויי קיום בבית המשפט
לאחר שהתקיימו התנאים הבסיסיים של הפרת חוזה תקף וגרימת נזק, הצעד הבא הוא הגשת תביעה משפטית לקבלת פיצויי קיום בבית המשפט המוסמך. בדרך כלל מדובר בבית המשפט האזרחי, כאשר סמכות השיפוט תיקבע בהתאם לסכום התביעה. חשוב להגיש את התביעה בהקדם האפשרי לפני סוף תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק.
במסגרת ההליך המשפטי, התובע יידרש להציג ראיות משכנעות לגבי שיעור הנזק שנגרם לו בעקבות ההפרה. הראיות יכולות לכלול חוות דעת של מומחים לצד חישובים כלכליים מפורטים המתבססים על הרווח שהיה אמור להתקבל אם החוזה היה נשמר. ככל שהנתונים יהיו מבוססים ומדויקים יותר, כך יגדלו הסיכויים שלכם לקבל את מלוא הסכום.
בפסיקת פיצויי קיום, בית המשפט יביא בחשבון שיקולים שונים כמו חומרת ההפרה, מידת הנזק שנגרמה, ומידת העמידה של התובע בחובותיו להקטנת הנזק. במקרים של הפרה חמורה במיוחד או זדון מצד המפר, עשוי בית המשפט לפסוק גם פיצויים עונשים מעבר לנזק הישיר. מנגד, אם יוכח שהתובע לא פעל להקטנת הנזק, הדבר עשוי להקטין את סכום הפיצוי שייפסק.
לעורכי דין מנוסים כמו המומחים שלנו בחברת פרקליטון יש היכרות מעמיקה עם השיקולים השונים המנחים את בתי המשפט, והם יכולים לסייע בבניית אסטרטגיית תביעה אפקטיבית שתמקסם את הסיכוי לפסיקת מלוא הפיצוי המבוקש.
דוגמאות לפסיקת פיצויי קיום
כדי שתבינו טוב יותר מה קורה בנושא של פסיקות פיצויי קיום, אנחנו רוצים להביא לכם כמה דוגמאות בנושא:
- דוגמה קלאסית לפסיקת פיצויי קיום היא מקרה של הפרת הסכם מכר מקרקעין. נניח שחתמתם על חוזה לקניית דירה, אבל המוכר חזר בו וסירב להעביר את הבעלות במועד שנקבע. במצב כזה אתם יכולים לתבוע פיצויי קיום בגובה ההפרש בין שווי הדירה כפי שנקבע בחוזה לבין שוויה במועד המיועד למסירה, אם בפרק הזמן שחלף חל זינוק במחירי הנדל"ן
- הפרת חוזה קבלני, כגון אי עמידה בלוחות זמנים או בסטנדרטים שנקבעו לבנייה, היא עילה נפוצה נוספת לתביעת פיצויי קיום. הזכאות לפיצוי והגובה שלו ייקבעו בהתאם לחומרת ההפרה ולנזקים הישירים והעקיפים שנגרמו בעקבות המקרה, למשל עיכוב במסירת פרויקט או אובדן דמי שכירות עתידיים
- פיצויי קיום עשויים להיות רלוונטיים גם בהקשר של יחסי עובד-מעביד. למשל, עובד שפוטר שלא כדין לפני תום תקופת החוזה שלו יכול לתבוע פיצוי בגובה השכר שהיה אמור לקבל עד סיום התקופה, בניכוי סכומים שקיבל או יכול היה לקבל במקום עבודה חלופי
לפני שדרכינו נפרדות
בכל מקרה שבו הצד השני מפר חוזה שחתמתם עליו, חשוב לבדוק את היקף הנזק שנגרם לכם, את היקף הרווחים שציפיתם לקבל מהחוזה ולהתייעץ עם עורך דין מומחה כדי לבדוק את הכדאיות של תביעת פיצויי קיום. אם מדובר בכמה עשרות או מאות שקלים יכול להיות שזה לא ישתלם לכם, אבל אנחנו יודעים שיש גם מקרים שבהם הנזק מגיע לעשרות אלפי שקלים וגם מאות אלפי שקלים. אנחנו ממליצים לכם מאוד לפנות לייעוץ כדי לבדוק את האפשרויות שלכם.
סיכום
פיצויי קיום הם עניין מוסדר בחוק, שמטרתו לאפשר לאנשים שנפגעו מהפרת חוזה לקבל את מה שמגיע להם. אם הצד השני שחתמתם איתו על חוזה הפר אותו, חשוב לתעד היטב את הראיות הקיימות כדי להציג בצורה ברורה את הפגיעה ברווחים או במוניטין שלכם, ולזכות בתביעה בפיצויים שיעזרו לכם להתגבר על המצב.
המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול או את הייעוץ המדויק יש לפנות למומחה בתחום בלבד.