משמורת משותפת ומזונות ילדים הם נושאים מורכבים וסבוכים שעומדים במרכזן של אין ספור תביעות גירושין. כיצד מתקיימים שני המושגים יחד, מי אחראי על תשלום המזונות במקרה של משמורת משותפת, ומהן ההשלכות המשפטיות והמעשיות של הסדר כזה? במאמר זה אנחנו המומחים של פורטל גירושין ועו"ד נסביר לכם מה הקשר בין משמורת משותפת ומזונות ילדים, וננסה להבהיר את ההיבטים המשפטיים והמעשיים הנוגעים לסוגיה זו.
מהי משמורת משותפת מלאה?
משמורת משותפת מלאה היא הסדר משפטי שלפיו שני ההורים הגרושים חולקים את זמני השהות עם הילדים ואת האחריות לגידולם. במסגרת ההסדר הזה הילדים שוהים אצל כל אחד מההורים בנפרד, בדרך כלל בפרקי זמן שווים אלא אם יש אילוצים אחרים, ושניהם מעורבים בכל ההחלטות המהותיות הנוגעות לחייהם.
הסדר של משמורת משותפת נועד לאפשר לילדים לשמור על קשר טוב ורציף עם שני ההורים לאחר הגירושין, ולמזער את הפגיעה שעלולה להיגרם להם בעקבות פירוק של התא המשפחתי. כמו כן, הוא בא לתת ביטוי לערך השוויון המגדרי ולקדם חלוקת תפקידים שוויונית יותר בין ההורים.
תנאי ההסדר של משמורת משותפת בהקשר למזונות
כדי שבית המשפט יקבע הסדר של משמורת משותפת מלאה, צריכים להתקיים כמה תנאים בסיסיים. ראשית, על שני ההורים להיות בעלי יכולת וכישורי הורות תקינים ורצון לחלוק באחריות ההורית. שנית, על ההורים לגור בקרבה גאוגרפית סבירה זה לזה, כדי שיתאפשר מעבר קל של הילדים ביניהם. כמו כן, חשוב שההורים יוכלו לקיים ביניהם רמה בסיסית של תקשורת ושיתוף פעולה סביב צורכי הילדים. במשמורת משותפת אמיתית תהיה הפחתה ניכרת בסכום המזונות שמשלם האב לעומת הסדר המשמורת הרגיל שבו הילדים נמצאים רוב הזמן אצל האם.
תקשורת לקויה בין ההורים והשפעתה על משמורת משותפת ומזונות
כאשר מתקיימת בין ההורים תקשורת לקויה וחוסר אמון, יכולים להיווצר קשיים בהסדר של משמורת משותפת מלאה. במצב כזה ההורים מתקשים להחליט החלטות משותפות בנוגע לילדים, ונוצרים מצבים של חוסר תיאום וחיכוכים מיותרים. התנהלות כזו של ההורים יכולה להיות הרסנית עבור הילדים ולפגוע ביציבות הרגשית שלהם. כאשר הקונפליקט בין ההורים עמוק, אנחנו המומחים של פורטל גירושין ועו"ד ממליצים לשקול הסדר משמורת חלופי שימזער את הצורך בתקשורת והידברות תכופה. במקרים כאלו בית המשפט ישקול לקבוע הסדר משמורת בלעדית לאחד ההורים, או לחלופין הסדר של משמורת משותפת עם הורה ראשי שבידיו תהיה הסמכות להחליט את ההחלטות העיקריות.
גירושין ועו"ד: "הסדרת הנושא של משמורת משותפת ומזונות הילדים נעשית בחקיקה"
לצד ההתפתחויות בפסיקות השונות בנושא, גוברת ההכרה בצורך לקדם רפורמה יסודית בחקיקה בתחום דיני המשפחה והמזונות. בשנים האחרונות הונחו על שולחן הצעות חוק שונות שמטרתן להסדיר מחדש את נושא הכשרות המשפטית של ההורים ביחס לילדיהם, ולעגן בחקיקה ראשית את עיקרון האחריות המשותפת. בין ההצעות שהועלו: תיקון מקיף לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שבמסגרתו יוגדרו בני הזוג כבעלי מעמד שווה בכל הנוגע לאחריותם וזכויותיהם ביחס לילדים. שינוי חשוב נוסף שהוצע הוא קביעת ברירת מחדל של משמורת פיזית משותפת, כך שהילדים יחלקו את זמנם בין ההורים שלהם באופן שווה. יוזמות החקיקה האלו נועדו להתאים את המצב המשפטי למציאות החברתית המשתנה.
תזכיר חוק הורים וילדיהם
בשנת 2012 פורסם תזכיר חוק הורים וילדיהם מטעם משרד המשפטים, המציע רפורמה מקיפה בדיני המשפחה. מטרת התזכיר היא לקדם תפיסה של הורות שיתופית לאחר גירושין, ולהסדיר באופן ממצה את מכלול הסוגיות הנוגעות ליחסי הורים-ילדים. בין ההסדרים המוצעים בחוק: עיגון מודל המשמורת המשותפת כברירת המחדל, הסדרת אופן החלטת ההחלטות בעניין הילדים, וקביעת הוראות בעניין חלוקת נטל המזונות בין ההורים לפי יכולותיהם הכלכליות. החוק הונח על שולחן הכנסת בשנת 2016 אך טרם הגיע להצבעות ולעיגון, אבל עצם פרסום התזכיר והכנת החוק הם צעד חשוב בכיוון של מודרניזציה והתאמת הדין למציאות המשפחתית של ימינו.
שיקולים מרכזיים המובאים בחשבון בהמלצות פקידי הסעד על הסדרי משמורת
במסגרת הליכי גירושין הכוללים ילדים קטינים, ממונה על ידי בית המשפט פקיד סעד לסדרי דין, שתפקידו לבדוק את המצב ולהמליץ על ההסדר המיטבי עבורם לאחר הפרידה בנושא משמורת משותפת ומזונות. יש כמה שיקולים עיקריים הנשקלים על ידי פקידי הסעד בעת גיבוש המלצותיהם:
- טובת הילדים וצורכיהם הייחודיים, לפי גילם ושלב התפתחותם
- איכות הקשר והיחסים של כל ילד עם כל אחד מההורים
- מסוגלות הורית ויכולתו של כל הורה לספק לילדים יציבות וביטחון פיזי ורגשי
- מידת שיתוף הפעולה והתקשורת בין ההורים סביב צורכי הילדים, וכן נכונותם לאפשר ולעודד את הקשר עם ההורה השני
- רצון הילדים ועמדתם ביחס להסדרי המשמורת, בהתחשב ברמת בגרותם
- ההיסטוריה של מעורבות כל הורה בגידול הילדים טרם הגירושין
פקיד הסעד מגבש את עמדתו על בסיס מכלול הנתונים שנאספו בתסקיר הסעד, הכולל שיחות עומק עם בני המשפחה, צפייה בקשר בין ההורים לילדים, וחוות דעת מגורמי מקצוע נוספים. חשוב לזכור שהמלצות פקיד הסעד אינן מחייבות את בית המשפט, אך יש להן משקל גדול בהכרעה השיפוטית, לצד שיקולים נוספים הנוגעים לעניין.
טיפ מאיתנו: טובת הילד קודם
אנחנו יודעים שענייני משמורת משותפת ומזונות יכולים להיות טעונים מאוד מבחינה רגשית, ולאתר פורטל גירושין ועו"ד מגיעים המון הורים שזקוקים לעזרה בתחום, ובין כל הריבים חשוב לזכור שטובת הילדים שלכם היא בעדיפות עליונה. נסו ככל האפשר לשמור על קו מחשבה רציונלי, ומומלץ להיעזר באנשי מקצוע שיעזרו לכם להתנסח ולהתבטא בצורה הכי מקצועית ואובייקטיבית שיש.
סיכום
משמורת משותפת היא המודל המועדף על ידי מערכת המשפט, שכן היא מעודדת שיתוף פעולה בין ההורים ומבטיחה את נוכחותם של שני ההורים בחיי הילד. משמורת משותפת ומזונות הם נושא חשוב שצריך להיעזר בו במומחים מתחום המשפט כדי להבטיח תנאים הוגנים לכם וגם לילדים שלכם, שנמצאים בתקופה מורכבת המלווה בקשיים ואתגרים רבים.
המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול או את הייעוץ המדויק יש לפנות למומחה בתחום בלבד.