עבירות סמים בצבא: גורמים, השלכות ודרכי התמודדות

עבירות סמים בצבא הן לצערנו עניין מוכר ונפוץ. שימוש בסמים בארץ הוא גם ככה עבירה פלילית וכשזו מתרחשת במסגרת השירות הצבאי ובשטח הצבא, היא כפולה ומכופלת. נשאלת השאלה למה חיילים מרגישים צורך לצרוך סמים דווקא בצבא? ואיך צה"ל מתמודד עם התופעה הגוברת? כדי לקבל תשובות על השאלות הללו מפי עורכי דין וותיקים המשיכו לקרוא ונשתף אתכם בידע שצברנו.

סוגי הסמים הנפוצים בקרב חיילי צה"ל

  1. קנאביס – אחד הסמים הנפוצים ביותר בקרב חיילי צה"ל. למרות שמדובר בסם הנחשב "קל" יחסית, השימוש בו אסור על פי פקודות הצבא ועלול להוביל להשלכות משמעתיות ופליליות. חיילים רבים מעשנים קנאביס במטרה להירגע ולהתמודד עם הלחצים והקשיים של השירות הצבאי, אך הדבר עלול לפגוע בתפקודם ובכושר השיפוט שלהם.
  2. קוקאין ואמפטמינים – סמים ממריצים הגורמים לתחושת אופוריה, מרץ מוגבר וביטחון עצמי מופרז. השימוש בסמים אלה בקרב חיילים נפוץ פחות מאשר קנאביס, אך עדיין מהווה בעיה משמעותית. חיילים עלולים להשתמש בסמים אלה כדי להישאר ערניים במהלך משמרות ארוכות או בתנאי לחץ, אך הסיכונים הבריאותיים והמשפטיים הם גבוהים ביותר.
  3. סמי פיצוציות – כוללים חומרים כימיים מסוכנים כמו "נייס גאי" ו־"מגה". מדובר בסמים זולים וקלים להשגה שתופסים תאוצה בקרב חיילים המחפשים חוויה מסוכנת או ריגוש. סמים אלה גורמים לנזקים בלתי הפיכים למערכת העצבים ועלולים אף להוביל למוות. השימוש בהם בצבא נחשב לעבירה חמורה ומטופל בחומרה רבה על ידי הרשויות הצבאיות והאזרחיות.

סמים ומשפט: "הסיבות לשימוש בסמים בקרב חיילים אינן שונות מהסיבות האזרחיות ובכל זאת גוברות מאוד בשירות הצבאי"

השירות הצבאי כרוך בלחצים נפשיים ופיזיים משמעותיים. חיילים רבים מתמודדים עם קשיים כמו ריחוק מהבית, עומס משימות, שעות עבודה ארוכות ותנאי מגורים לא תמיד נוחים. מצבים אלה עלולים להוביל לשימוש בסמים כאמצעי להתמודדות עם הקשיים ולהשגת הקלה זמנית. עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר בפתרון מסוכן ולא יעיל לטווח הארוך.

נוסף על כך, תרבות הסמים הרווחת בחברה הישראלית משפיעה גם על אוכלוסיית החיילים שהיא צעירה ופגיעה יותר. צעירים רבים מגיעים לצבא לאחר שכבר התנסו בסמים במסגרת אזרחית, ועלולים להמשיך את הרגלי השימוש גם במהלך השירות. בנוסף, החשיפה לסמים יכולה להתרחש גם בחופשות ובמפגשים חברתיים עם אזרחים. לכן, קיים קושי לנתק לחלוטין בין העולם האזרחי לצבאי בהקשר של צריכת סמים.

על אף המאמצים של הגורמים הצבאיים למנוע הברחת סמים לבסיסים, עדיין קיימת נגישות מסוימת לחומרים אסורים. ישנם מקרים של הברחות מתוחכמות, שיתופי פעולה בין חיילים לספקי סמים אזרחיים ואף גניבות ממרפאות צה"ליות. כמו כן, האינטרנט מהווה פלטפורמה נוחה לרכישת סמים בדרכים מקוונות. זמינות הסמים מגבירה את הפיתוי להשתמש בהם ומקשה על מניעת התופעה גם במסגרת נוקשה וסגורה כמו הצבא. למרות הסיבות הרבות לשימוש בסמים, הדבר מהווה עבירה פלילית. אם הסתבכתם באחת כזו, אנא פנו צרו איתנו קשר באמצעות פורטל סמים ומשפט ונשתדל לעזור לכם ככל יכולתנו.

 

עבירות סמים בצבא

 

מדיניות צה"ל כלפי עבירות סמים

צה"ל נוקט במדיניות של אפס סובלנות כלפי עבירות סמים בצבא. חיילים שנתפסים מעורבים בשימוש, החזקה או מכירת סמים צפויים לעונשים חמורים הכוללים מעצר, הורדה בדרגה, קנסות כבדים ואף כתבי אישום פליליים. במקרים מסוימים, העונש המרבי יכול להגיע עד לשנות מאסר ממושכות. מטרת הענישה המחמירה היא להרתיע חיילים מלהיות מעורבים בפעילות בלתי חוקית ולשמור על סביבת שירות נקייה מסמים.

כחלק ממאמצי האכיפה, צה"ל מבצע בדיקות סמים שגרתיות ובדיקות פתע ביחידות שונות. חיילים עשויים להיות מחויבים לספק דגימת שתן או דם לצורך גילוי שימוש בסמים. בדיקות אלה מתבצעות באופן אקראי ותדיר, במטרה ליצור הרתעה ולאתר מקרים של שימוש בסמים בשלב מוקדם. חייל שיימצא חיובי בבדיקת סמים צפוי לעונשים מנהליים ומשפטיים חמורים.

מעבר לעונשים הפורמליים, מעורבות בעבירות סמים בצבא עלולה להטיל צל כבד על עתידו הצבאי של החייל. הדבר עלול למנוע קידום בדרגות, קבלת תפקידים רגישים וייחודיים, השתתפות בקורסים יוקרתיים ואף לסכן את המשך שירותו בצבא. כתם של עבירות סמים בצבא עלול ללוות את החייל גם בחייו האזרחיים ולפגוע בסיכויי התעסוקה והקבלה ללימודים גבוהים. לכן, מעבר לשיקולים בריאותיים ומוסריים, לעבירות סמים בצבא השלכות הרסניות על העתיד האישי והמקצועי של החייל.

כיצד צה"ל מתמודד?

  • הסברה והדרכות מניעה לחיילים: צה"ל משקיע מאמצים מסוימים בחינוך ובהסברה לחיילים על אודות הסכנות הטמונות בשימוש בסמים. החל משלב הטירונות, החיילים עוברים הדרכות ממוקדות בנושא, הכוללות מידע על הנזקים הבריאותיים, ההשלכות המשפטיות והסיכונים הצבאיים הנובעים מהשימוש בסמים. הצבא בעיקר משקיע בהרתעה ומדגיש שוב ושוב את העונשים הכבדים הצפויים למי שנחשד ולבסוף מואשם בעבירות סמים בצבא.
  • מערך איתור וחקירות של מצ"ח: משטרה צבאית חוקרת הינה הזרוע האמונה על חקירת עבירות חמורות בצה"ל, הכוללת גם עבירות סמים בצבא. מצ"ח מפעילה מערך מודיעיני וחקירתי נרחב, שמטרתו לאתר ולחשוף מעורבות של חיילים בשימוש ובהפצת סמים. החוקרים עושים שימוש במגוון שיטות, כמו מעקבים, האזנות סתר, מודיעין סמוי ופעילות משולבת עם יחידות אחרות. מטרת העל היא לעקור מהשורש את תופעת הסמים בצבא ולמנוע את התפשטותה.

הידעתם?

צה"ל מקיים שיתוף פעולה הדוק עם משטרת ישראל ורשויות האכיפה האזרחיות בכל הנוגע למאבק בסמים. חילופי מידע מודיעיני, חקירות משותפות ופעילויות משותפות מתבצעים באופן שוטף, במטרה ליצור חזית אחידה ויעילה כנגד עברייני הסמים. שיתוף הפעולה מאפשר חשיפה של רשתות הפצה, ספקים ומבריחים הפועלים בצומת שבין העולם האזרחי לצבאי. כמו כן, האכיפה המשולבת מייצרת הרתעה משמעותית ומסייעת בצמצום נגישות הסמים לחיילי צה"ל. אם בכל זאת הסתבכתם בעבירות כאלה מול הצבא או המשטרה האזרחית, פנו אלינו בהקדם לקבלת סיוע משפטי מקצועי.

לסיכום

עבירות סמים בצבא מהוות אתגר מורכב עבור צה"ל ודורשות טיפול בכמה חזיתות במקביל. בין אם מדובר במניעה, הרתעה, אכיפה או שיקום, מדובר במאבק מתמשך שנועד לשמור על צבא בריא, מקצועי וערכי. על כל חייל וחיילת מוטלת האחריות להימנע מכל מעורבות בסמים ולדווח על מקרים חריגים, למען שמירה על ביטחון המדינה וחוסנו המוסרי של צה"ל. אם כן הסתבכתם בעבירות סמים בצבא, פנו אלינו בהקדם אל פורטל סמים ומשפט ונבחן כיצד אפשר לעזור לכם בהתנהלות מול הצבא.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות